V torek, 13. junija 2017, se je na stadionu Ljudski vrt v Mariboru zbralo okoli 5500 pevcev iz 180-ih slovenskih osnovnih, srednjih in glasbenih šol na že četrtem Zborovskem BUM-u. Skupaj so zapeli najlepše odlomke iz oper slavnih skladateljev ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor, ki ga je vodil dirigent Simon Krečič.  Arije in duete so peli priznani operni pevci opernega ansambla SNG Maribor: sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, altistka Irena Petkova, tenorist Martin Sušnik in baritonist Jaki Jurgec,  mladi pevci pa so se jim pridružili kot največji operni zbor.
Koncert je povezoval Milan Krapež,  radijski urednik in voditelj Veselega tobogana in  Vilinčka.

Zazveneli so: Mrmrajoči zbor iz Madame Butterfly, Barkarola iz Hofmanovih pripovedk, Zbor dečkov in Habanera iz Carmen, Zbor sužnjev in Napitnica iz Traviate, Papagenova pesem iz Čarobne piščali. Prisotna Janez Usenik in Leon Firšt pa sta se razveselila Pesmi kostanjev iz »njunega« muzikala Veronika Deseniška. Koncert pa so zaključili s poskočno Zemlja pleše.

Po napornih a uspešnih vajah najprej s klavirjem, nato še z orkestrom in vsemi solisti, so pevci bučno pozdravili častnega pokrovitelja, ki »za vse na svetu na bi zamudil Zborovskega BUM-a«, predsednika republike, Boruta Pahorja.

Pravo nagrado mladim pevcem za večmesečni trud, obiskovanje vaj, dolgotrajno učenje in nenehno piljenje pesmi, pa je »mama« Zborovskega BUM-a, dr. Inge Breznik, podelila s posebnima gostoma duom Wildart. Zmagovalca lanske oddaje Slovenija ima talent violinist Timotej Willewaldt in čelist Lenart Prek sta dvignila na noge ves stadion.

Tudi operni solisti so bili navdušeni nad prepevanjem največjega slovenskega zbora in zapeli Poklon fantov in deklet iz prve slovenske scenske glasbe Figaro, ki popestri Linhartovo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi.

Gospa Inge Breznik se je poklonila tudi slovenskim skladateljem, ki so za mladino ustvarili veliko zborovskih skladb. To so: Miro Kokol, Lojze Lebič, Jakob Jež in Tomaž Habe, ki je nagovoril mlade pevce in jih vzpodbudil, da prepevajo slovenske pesmi, jih ohranjajo in se notranje bogatijo z njimi.

Pevcem pa je zborovodkinja po napornem a nepozabnem dnevu privoščila še več kot zasluženi sladoled, fotografirali pa so se z gospo Inge Breznik.

Vidova fotogalerija.