V torek, 1. oktobra, smo se učenci 7. razreda v spremstvu učiteljic odpravili na strokovno ekskurzijo v Prekmurje. Ob 8. uri smo se z avtobusom odpeljali na Ptuj. S seboj smo vzeli tudi malico.

Med vožnjo smo se pogovarjali, smejali ter zabavali. Ko smo prispeli na Ptuj, smo se sprehodili do gradu. Tam nas je čakala vodička, ki nam je pripovedovala o zgodovini mesta Ptuj. Med govorom smo učenci reševali učne liste. Nato smo se odpravili do mestnega trga, kjer smo si ogledali Orfejev spomenik, mestni stolp in druge stavbe, ki bogatijo stari del mesta. Ko smo prispeli do avtobusa, smo sedli na klopce in v lepem jutru pomalicali. Nato smo se z avtobusom zapeljali do Otoka ljubezni v vasi Ižakovci, kjer smo videli mlin na Muri. Prijazna gospa nam je predstavila brod in njegove značilnosti ter povedala mnoge zanimivosti o mlinu. Nismo je najbolje dobro razumeli, saj je govorila v prekmurskem narečju. Nato smo se razdelili v dve skupini in vstopili v hišico, kjer smo videli lesen mlin z velikim kolesom. Ljudje so ga uporabljali za mletje žita, da so si zmleli moko. Nato smo vsi skupaj sedli na lesen brod in se popeljali na kratko vožnjo po reki Muri. Bili  smo zelo vznemirjeni. Nekatere je bilo tudi malo strah. Po ogledu mlina smo se odpeljali na kosilo v grad Beltinci, kjer smo se dobro najedli, saj je bila hrana zelo okusna. Pot smo nadaljevali v Bogojino, kjer smo si ogledali Plečnikovo cerkev, ki se imenuje tudi Bela golobica. Preden smo vanjo vstopili, sta nam Benjamin ter Aljaž povedala še malo več o tej cerkvi. Na koncu smo se napotili v vas Filovci, kjer nam je gospod pokazal, kako se delajo lončarski izdelki. Rebeka, Kristina in Leja so se lahko tudi preizkusile v tem. Videli smo tudi peč za žganje keramike. V peč se dajo glineni izdelki in tam se ti izdelki pečejo oziroma strdijo. Nato smo se odpeljali domov.

Na ekskurziji smo videli veliko zanimivih in poučnih stvari. Spoznali smo panonsko hišo ter prečudovito pokrajino. Izlet je bil vsem všeč, saj smo se v Slivnico, kjer so nas čakali naši starši, vrnili nasmejani in navdušeni.

Sara Belina, 7. razred