V tem šolskem letu bo na naši šoli potekal projekt Trajnostna mobilnost. Trajnostna mobilnost je premikanje na trajnosten način, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo rolke ali skiroja, javnega potniškega prometa. Osnovni cilj projekta je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati promet, posledično onesnaževanje, emisije toplogrednih plinov in porabo energije. Ker tudi mi želimo nekaj narediti za našo naravo ter poskrbeti za svoje zdravje, smo se odločili za sodelovanje v tem projektu.

Učiteljice bomo učence z različnimi vsebinami spodbujale, da bodo v šolo prihajali na trajnostni način – peš, s kolesom, skirojem, šolskim avtobusom.

V tednu od 21. do 25. 9. 2020 smo že pričeli s tedensko aktivnostjo. Motivirali smo učence, da v šolo prihajajo na trajnostni način. Vsak dan sproti beležimo načine prihodov v šolo, izpolnjujemo knjižico Moj dnevnik aktivnosti Gremo peš s kokoško Rozi, rešujemo naloge, pridobivamo nagradne karte, izpolnjujemo spletno aplikacijo ter podatke prenašamo na šolski transparent, kjer skrbno rišemo graf, opazujemo in štejemo promet, rišemo poti v šolo, kot vsako leto poprej pa smo prvi dan aktivnosti, 21. 9., izvedli tudi Pešbus. Relacija Loka-Gajšek-Loka ni bila zelo dolga, je pa bila zanimiva, klepetava, razmigana. Voznica Frida je poskrbela za varnost in vse učence srečno pripeljala do šole.

In še drugi Pešbus …

Tako se je tedenska aktivnost končala, delež učencev šole, ki je v šolo prišel na trajnostni način, znaša 23,3 %. Bravooooo!!!! Dosegli smo željeni cilj.

 

Tudi ob koncu šolskega leta naši šolarji radi pridejo v šolo peš oziroma na trajnostni način. Veseli smo, da je projekt dosegel svoj namen.