V četrtek, 30. 9. 2021, smo učenci 6. a in 6. b razreda odšli na ekskurzijo na Dolenjsko. Ob pol osmi uri smo odšli k avtobusu. V prtljažnik smo naložili šolsko malico in svoje nahrbtnike. Vstopili smo in pozorno poslušali uvodna navodila učiteljic. Med potjo smo opazovali pokrajino. Do Rašice, kjer je domačija Primoža Trubarja, smo se vozili približno dve uri. Najprej smo se okrepčali z malico. V Trubarjevi spominski sobi nam je nek gospod pripovedoval o Trubarjevem življenju in kako je ustvaril prvi dve slovenski knjigi, Abecednik in Katekizem, napisal pa je še veliko drugih knjig. Potem smo odšli v veliko učilnico, kjer smo dobili material za izdelavo mini knjige. S pomočjo prijazne gospe smo vsi izdelali vsak svojo majhno knjigo, ki smo jo nato odnesli s sabo domov.
Potem smo odšli na kosilo v gostišče v Ivančni Gorici. Po okusnem kosilu smo nadaljevali kratko vožnjo do samostana Stična. Sprejela nas je prijazna vodička, ki nam je pokazala postopek nastanka inicialke, nato pa smo še sami izdelali okrašeno začetnico – inicialko. Vodič nas je popeljal po samostanu in nam ga razkazal, ogledali pa smo si tudi samostansko cerkev. Ena skupina učencev je tam celo srečala meniha.
Na poti domov smo bili zelo dobre volje, zabavali smo se in se pogovarjali o vsem, kar smo doživeli. Spoznali smo veliko poučnega, posebej pa so nam bile všeč delavnice. Vožnja je kmalu minila in že smo bili v Gorici pri Slivnici, kjer so nas pričakali starši.