V torek, 26. 9. 2017, smo učenci 6. a in 6. b razreda odšli na ekskurzijo na Dolenjsko. Ob osmi uri smo odšli k avtobusu. V prtljažnik smo naložili šolsko malico in svoje nahrbtnike. Jaz in še nekaj deklet smo se usedle na zadnje sedeže avtobusa, od koder je bil lep razgled. Pozorno smo poslušali uvodna navodila učiteljice. Med potjo smo opazovali pokrajino. Do Stične smo se vozili približno dve uri. Najprej smo se okrepčali z malico, nato pa odšli do samostana. Sprejela nas je prijazna vodička, ki nam je pokazala postopek nastanka inicialke, nato pa smo še sami izdelali začetnico svojega imena v obliki inicialke. Popeljala nas je po samostanu in nam ga razkazala, ogledali pa smo si tudi samostansko cerkev.
Potem smo odšli na kosilo v bližnje gostišče. Po kosilu smo nadaljevali vožnjo do Raščice, kjer je domačija Primoža Trubarja. V Trubarjevi spominski sobi nam je nek gospod pripovedoval o Trubarjevem življenju in kako je ustvaril prvi dve slovenski knjigi, Abecednik in Katekizem, napisal pa je še veliko drugih knjig. Potem smo odšli v veliko učilnico, kjer smo dobili material za izdelavo mini knjige. S pomočjo prijazne gospe smo vsi izdelali vsak svojo majhno knjigo, ki smo jo odnesli s sabo domov.
Na poti domov smo bili vsi zelo dobre volje, zato smo začeli prepevati pesmi, ki so nam bile všeč. Vožnja je kmalu minila in že smo bili v Gorici pri Slivnici, kjer so nas pričakali starši.

                                                                                   Karin Kristan, 6. b